EMDR EN DE BEHANDELING VAN WEERBARSTIG DRANGGEDRAG

Do Doeksen

Sinds de presentatie op het VEN congres in 2018, de netwerkavonden en artikelen in EM, is een uit improvisatie ontstaan EMDR protocol voor ongewenste gewoontes inmiddels uitgegroeid tot een veelbelovend EMDR protocol voor de behandeling van dranggedrag. In deze workshop wordt dat protocol besproken en geoefend.

Naast dwangstoornis (OCS) kan zogenoemd dranggedrag worden onderscheiden. Het gaat dan om bijna niet te weerstaan, soms zelfs ‘verslavend’ gedrag, zoals haartrekken, huidkrabben, pathologisch gokken, (pathologisch) nagelbijten, excessief winkelen, overmatig internetten, (bepaalde varianten van) automutilatie en (vr)eetbuien.

Bij de behandeling van dranggedrag dan wel ongewenste gewoonten ligt de nadruk veelal op (het vergroten van de) zelfcontrole, waarbij gebruik wordt gemaakt van het aanleren van incompatibele respons(en), stimuluscontrole, respons-cost (stimulus-respons interventies).

Soms ontstaan verbeteringen op basis van (nieuwe) wetenschappelijke inzichten; soms ontstaan min of meer spontaan interventies die tot verassende effecten leiden. Zo ook de behandelprotocollen zoals die in deze workshop zullen worden gepresenteerd. Er is inmiddels aanzienlijke ervaring opgedaan met het protocol bij verscheidene patiëntengroepen; de resultaten zijn vaak indrukwekkend.  Er zijn nu een basisprotocol, een protocol voor krabben,automutilatie, eetbuien,bovenmatig drinken en een kinderprotocol.

Inhoud van de workshop

In deze workshop wordt het basisprotocol gepresenteerd, van een conceptueel kader voorzien; toegespitst op specifieke patiëntengroepen. Daartoe worden presentaties afgewisseld met videofragmenten en oefeningen. Na het volgen van deze workshop  kan je aan de slag met je eigen patiënten.

Voor wie

Iedereen die tenminste de basisopleiding EMDR heeft gevolgd.

Data

  • 27 september 2024 (Delft) Aanmelden: klik hier

Tijd: 13:00 tot 17.00 uur

Waar:

Het Vakwerkhuis

Prof. Snijdersstraat 2

2628 RA Delft

 

Bereikbaarheid:

OV trein: Sation Delft, 10 min loopafstand

Parkeren: Zuidpoortgarage, 10 min loopafstand, 3.20 euro per uur.

Kosten

150 euro (inclusief de protocollen, handouts, koffie en thee)

Accreditatie

VEN (3 smal, 1 breed punten)

VGCT (4 punten)

FGzPt (3 punten)

 

Voor vragen:

workshopemdr@gmail.com

Over de workshopleider:

Do Doeksen is klinisch psycholoog, psychotherapeut, supervisor voor de VGCT en EMDR (VEN;EMDR-Europe) en NVP. Zij werkt als behandelaar vrijgevestigd in Delft.